Menu

Je parket poetsen: tips en tricks

06.12.2018

Net zoals wij van onze vloeren houden, hou jij ongetwijfeld ook van je parketvloer. Om je vloer mooi en in een goede staat te houden, is je parket poetsen onontbeerlijk. Als experts ter zake geven we je enkele tips en tricks.

Voor je begint je parket te poetsen, moet je weten of je parket open- of geslotenporig is. Want het onderhoud van beide soorten is compleet verschillend.

Openporig parket poetsen

Tip 1: Poets de vloer met een emmer zeepwater en spoel tussenin je dweil of zwabber uit in een andere emmer met proper water. Zo vermijd je dat je zeepwater vuil wordt tijdens het parket poetsen. Laat het zeepwater opdrogen en spoel niet na. Het water verdampt, maar de olie zal zich in de open poriën nestelen. Die sluiten zich dan en zijn weer beschermd.

Tip 2: Nadweilen doe je dus niet altijd, tenzij je vloer heel vuil is – zoals na een familiefeestje. Zeep je vloer dan na het dweilen nog eens in met olie. Zo vul je de open poriën terug. 

Tip 3: Gebruik koud water wanneer je parket poetst. Warm water werkt ontvettend en dat wil je bij een geoliede vloer net niet. Warm water weekt natuurlijk sneller los en kan je wel eens gebruiken wanneer je vloer heel vuil is. Compenseer erna met een extra vettige zeep. 

Tip 4: Stofzuigen mag altijd. Gebruik dan een specifieke stofzuigmond voor parket in plaats van een metalen geval dat krassen maakt. 

Geslotenporig parket poetsen

Tip 1: Geslotenporig parket, waar de poriën zijn afgesloten door een laagje vernis, poets je met een lichtvochtige dweil of zwabber. Gebruik eventueel een licht poetsproduct. Anders bijt het product de vernis sneller weg. 

Tip 2: Snel even schoonmaken, doe je met een swiffer. Dankzij het gladde oppervlak van een geverniste vloer, is die klus zo geklaard. Ook stofzuigen is perfect mogelijk.

Tip 3: Gebruik géén microvezeldoekjes voor je houten vloer, of eender welk houten oppervlak. Zulke doekjes halen alle beschermlagen van je hout en werken eigenlijk als schuurpapier.

Meer tips en tricks nodig?

Weet je graag nog meer over hoe je parket te poetsen, of welke producten te gebruiken? Ons team van houtexperts helpt je graag verder. Contacteer ons gerust online of vuur je vragen af in onze showroom.